همکاری سیدضیا با انگلیس تا حدی بود که بعد از ترور رزم آرا در سال 1329، وقتی اسدالله اعلم از طرف محمدرضاشاه به دیدار فرانسیس شپرد سفیر انگلستان در تهران شتافت تا درباره کابینه بعدی با او مشورت کند، سیدضیاالدین به عنوان نامزد مورد علاقه شپرد معرفی شد...
درسال 1306 ش بهدنبال تصویب مجلس شورای ملی آن زمان، فرزندان ذکور خانوادههای ایرانی، چه در داخل و چه در خارج از کشور که به سن 21 سالگی پا میگذاشتند، از سوی دولت به مدت دو سال به خدمت سربازی – که آن زمان «خدمت نظام اجباری» نامیده میشد- فراخوانده شدند.
تشویق صدها نویسنده داخلی و خارجی در نوشتن زندگی نامه های متعدد و تحلیل شرایط سیاسی و اقتصادی ، آن هم با رویکردی کاملا مثبت و همـراه بـا تـمجیـد فــراوان ، تشویش و دغدغه ی ذهنی محمدرضا شاه در این مورد را به اثبات می رساند.
نامه عباس آزادیان و احمد کاظم زاده مستخدمین آرامگاه فتحعلی شاه و محمد شاه قاجار به غلام رضا پهلوی مبنی بر درخواست پرداخت حقوق معوقه خود از اداره کل بودجه توسط اداره آموزش و پرورش قم مشاهده می شود.
رژیم پهلوی همیشه در تلاش بود که زندان سیاسی را جدای از مدتی که در زندان نگاه می داشت و عملا به ارتباط آن ها با جامعه پایان می داد، به یک شرایط دیگر نیز تحت آزار قرار دهد و آن قرار دادن آنها درسلول زندانیان غیر سیاسی همچون قاتلین و مجرمین دیگر بود.
ساختار قدرت سیاسی در عصر پهلوی دوم (از فـردای کـودتای ٢٨ مـرداد سال ١٣٣٢) به طور کلی حکایت از ساخت آمرانه ای می کرد کـه شخص محمدرضاشاه تمامی قدرت را به تنهایی در رأس هرم در اختیار خود داشت و به بازیگر اصلی عرصه سیاست و اجتماع در کـشور تـبدیل شـده بود.
سالهای ۱۳۰۴ تا۱۳۲۰ را میتوان، مهمترین و بحرانیترین سالهای تاریخ معاصر ایران دانست؛ زیرا در این دوره تلاش گستردهای برای دگرگون ساختن نهادهای فرهنگی و اجتماعی کشور انجام شد تا در نهایت، سلسله سیاسی حکومت پهلوی را تثبیت کند. دگرگونی فرهنگی با رشد سریع نهادهای جدید و با هدف از هم پاشیدن نهادهای سنتی بوسیله دولت همراه بود.
در این سند صورت مذاکرات هیات وزیران مشتمل بر تصویب تقاضای دفتر اشرف پهلوی در مورد فروش ارز به نرخ رسمی ، تصویب فروش اراضی خالصه زاهدان ، تصویب ارائه ارز جهت ساختمان بلند میانکنگی در بلوچستان ، پرداخت ارز مورد نیاز غلامرضا پهلوی برای خرید اتومبیل و... مشاهده می شود.
فوت علیرضا در دورهای حساس از تاریخ ایران یعنی سال 1333 اتفاق افتاد. دورهای کوتاه بعد از کودتای 1332 که بحث فرزند دار نشدن محمدرضاشاه و ثریا نیز بر سر زبانها بود. با این حال این موضوع بعد از سفر علیپاتریک، فرزند علیرضا به ایران و مقصر دانستن عموی خود در کشته شدن پدرش اهمیت بیشتری یافت...
حوزه سیاست خارجی و روابط خارجی یکی از حوزه های مورد علاقه شاه پهلوی بود و محمدرضاشاه سیاست خارجی را به عنوان حیاط خلوت خود تلقی می نمود؛ ازاینرو سالانه سفرهای متعددی به کشورهای مختلف دنیا با صرف هزینه های کلان انجام می داد.
کانون خانوادگی قاجار در دوران سلطنت پهلویها یک کانون به اصطلاح غیردولتی جهت تامین منافع خاندان و اعضای طایفه قاجاریه بود که به نوعی جنگ قدرت را در سال 1304 با اعلام تاسیس سلطنت پهلوی به رضاخان باخته بودند.
اشرف پهلوی همواره به دلیل سابقه و چهره منفی اش به ویژه در خصوص قاچاق مواد مخدر، در مسافرتهای خارجی سوژه رسانه های خبری اروپایی قرار می گرفت. در این سند نامه خوانساری به علم وزیر دربار در خصوص خبر مندرج در روزنامه «تریبون دوژنو» مشعر بر تکذیب خبر کشف مواد مخدر در اثاثیه اشرف پهلوی در فرودگاه کوانتران ژنو مشاهده می شود.
در جریان اشغال ایران توسط متفقین در شهریور 1320، خبر نزدیک شدن قوای انگلیسی و شوروی با تلفن به اطلاع رضاشاه در کاخ سلطنتی رسید. رضاشاه با این اعتقاد که متفقین برای سرنگونی او می آیند نخست وزیر را به کاخ احضار نمود،
در تـاریخ سـیاسی معاصر ایران(دوران سلطنت قاجارها و پهلویها)، میان مدت زمان صدارت یک فرد و تملق و چاپلوسی وی ارتباط مستقیمی وجود داشت. افراد صاحب شأن،فکر و عقیده مدت زمان کوتاهی مدیریت و وزارت کرده و خیلی سریع حذف شدهاند.
محمدرضا پهلوی همواره سعی می نمود با تحقیر افسران و امرای ارتش، روحیه خودباوری و اعتماد به نفس را از آنها بگیرد. از اینرو رفتارش بـا نـظامیان خـاص بود،به آنان اهمیتی نمیداد و آنان را مثل پیشخدمت و نوکرخود میدانست. محمدرضا پهلوی کمترین توجهی به نظامیان نداشت مثل اینکه اصـلا وجود ندارند. در این خصوص احسان نراقی خاطره جالبی را روایت می نماید
به گواه نزدیک ترین افراد به محمدرضا پهلوی دگرگونی روحیۀ شاه تقریبا از اواخر سـال 1349/1970 آغـاز شـده بود. امّا موضوع تغییر و تحول در روحیۀ شاه بیشتر مربوط به جاهطلبی و غرور بیحدّوحصر وی بود. در ایدئولوژی شاهنشاهی، تو گویی شاه قطب عالم امکان اسـت و«عـقل کـل» به شمار میآید.